DE TEELT

Zaaien

Onder glas kan radijs het gehele jaar door worden gezaaid.  De dichtheid van het zaaien van radijs is echter afhankelijk van de periode.  Een gebalanceerde afstemming tussen zaaidichtheid en het soort radijs per periode is bepalend voor de kwaliteit van de radijs.  Veel licht vraagt om een hoge zaaidichtheid.

Uit een aanzienlijk assortiment wordt voor iedere zaaiperiode bepaald welke soort wordt gebuikt en welke zaaidichtheid wordt gehanteerd. De juiste combinatie bepaald de smaak en kwaliteit van onze radijs.

Het zaaien van radijs gebeurt met een pneumatische precisie zaaimachine. Deze machine kan uiterst nauwkeurig de zaadjes op de juiste afstand laten vallen.  Het zaaien is de  basis om een  mooi gekleurd en sappige radijsknol bij u in de keuken te krijgen en dat wij met trots kunnen gaan oogsten.

Bevloeiing en bemesting

Na het zaaien wordt de grond vochtig gehouden door beregening.  Met de juiste temperatuur kan het zaad dan gaan ontkiemen en zal  ’s zomers al binnen twee tot drie dagen boven de grond uitkomen. ’s Winters kan dit wel tot zeven dagen duren. Tijdens de beregening  wordt meteen voeding meegezogen. Met regelmaat wordt een grondmonster genomen om voedingsstoffen te meten. Aan de hand van  analyse en ervaring op dat gebied wordt bepaald hoeveel en welke voedingsstoffen nodig zijn voor de teelt. Deze voedingsstoffen worden in de mestbak opgelost in water en meegezogen met een bepaalde concentratie tijdens de regenbeurt.

Voor de beregening  wordt gebruik gemaakt van draaiende sproeiers, die ondersteboven hangen. Indien er druk op de leiding komt gaat de afsluiter open en gaan de sproeiers draaien. Om verstoppingen van de doppen en de afsluiter te voorkomen is belangrijk dat het uitgangswater goed schoon is. Ook kan door middel van een heel klein beetje zuur  van het water de regeninstallatie schoon worden gehouden. Een filter is nodig om vuildeeltjes en groene algen tegen te houden. De kunst van het water geven van radijs is, om al het benodigde water voor de hele teelt binnen een korte periode van zeven dagen te geven.

Nadat de knollen zijn gevormd kan een eventueel tekort in water aangevuld worden. Echter regelmatig water geven in een laat stadium gaat ten koste van de kwaliteit van onze radijs. Te vochtige radijs pak sneller ziektes op en geeft te veel blad zodat oogsten en verwerken intensiever wordt. De structuur van de grond en hoeveelheid warmte bepaald hoeveel beregening nodig is. Ook de structuur van de grond is maatgevend voor de hoeveelheid water. Zandgrond houdt het vocht minder goed vast dan kleigrond en op zandgrond zal dus meer water moeten worden gegeven.

Gewasbescherming

Radijsjes hebben normaliter niet veel last van ziektes. In voorkomende gevallen kan de schimmel knolvoet radijs aantasten. In de herfst kan er valse meeldauw optreden, een schimmel die zich uit in zwarte vlekken op de knol. Ongewenste bezoekers komen voor. Zo kunnen slakken, springkevers en de maden van de kleine koolvlieg de groente aantasten.

Het gewas radijs moet dus beschermd worden tegen schimmels en kruipende en vliegende insecten. Voordat middelen inzet worden tegen de ziekteverwekkers en schadelijke insecten wordt een plan van aanpak gemaakt om de radijs zo te laten groeien, dat ziektekiemen de minste kans maken. Ten eerste wordt de grond goed behandeld met grondverbeteraars, water en bemesting. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke bodem, die de radijsplantjes een sterke natuurlijke weerstand geeft.

Het klimaat in de kas moet goed worden gecontroleerd.  De juiste vochtigheid en temperatuur zijn belangrijk en schommelingen worden zoveel als mogelijk voorkomen. De radijs groeit dan regelmatig en zonder stress. Tenslotte wordt het gewas regelmatig gecontroleerd op de gezondheid. Een kleine aantasting kan worden getolereerd, maar die moet wel in de gaten worden gehouden. Indien de plant genoeg weerstand heeft en het klimaat goed wordt gecontroleerd, kan de aantasting worden beperkt.

Indien de ziekte of aantasting toeneemt dan kan worden ingegrepen door middel van het weghalen van de zieke plantjes of indien het een groter oppervlakte betreft het toepassen van een speciaal en zorgvuldig ontwikkeld gewasbeschermingsmiddel. Gewasbeschermingsmiddelen worden toegediend door middel van een constructie die laag over het gewas spuit en voor een goede verdeling zorgt.

Registratie

Teeltgegeven worden geregistreerd om te kunnen achterhalen welke bewerkingen een product heeft ondergaan. De volgende gegevens worden geregistreerd:  zaaidatum, oogstdatum, hoeveelheid meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, watergift, ras, aantal zaden/m2, etc. Deze manier van registreren maakt het mogelijk dat de herkomst van een bosje radijs kan worden getraceerd. 

De registratie wordt ook gebruikt om te leren op basis van ervaring. Wij streven ernaar om de kwaliteit van ons product zo hoog mogelijk te houden en daar waar nodig te verbeteren. 

Klimaatbeheersing

Net als in iedere werkomgeving is het klimaat bepalend voor het product. De teelt in een kas of warenhuis heeft als voordeel, dat het klimaat beheerst kan worden. Zodoende kan optimaal gebruik worden gemaakt van de omstandigheden, waarbij licht, temperatuur en CO2 op elkaar worden afgestemd.

Verdamping is  bepalend voor de groei en gezondheid van het gewas. De vochtigheid in de kas is een belangrijk gegeven en wordt gemeten en waar nodig bijgestuurd. De optimale omstandigheden voor radijs zijn veel licht overdag, nachttemperatuur tussen 5-10°C en dagtemperatuur tussen 10-15°C. Ook is het gewenst niet te grote verschillen in dag en nacht te creëren.

Door het vermijden van temperatuurschommelingen kunnen  vochtproblemen worden beperkt. Rijp op het gewas is minder goed en wordt zoveel mogelijk beperkt droogte kan scheuren van de knollen veroorzaken en moet dus worden voorkomen.  Naast voldoende stookcapaciteit is er ook aandacht voor Co2 meting, lichtmeting en een slimme klimaatcomputer, die de omstandigheden optimaal kan inregelen.

Hoewel een klimaatcomputer een onmisbaar hulpmiddel is geworden, blijft het functioneren van het apparaat afhankelijk van de instellingen die wij aan de hand van onze ervaring invoeren. Door de wisselende weersomstandigheden moet regelmatig worden ingegrepen en bijgestuurd. Dat is ons vak en dat doen we met liefde en zorg.

Groeistadia

Radijs groeit in circa 6 – 8 weken uit tot een volwassen plan.  Na het zaaien zal de radijs kiemen.  De hoofdwortel zoekt een weg naar vocht .  Aan de hoofdwortel vertakken zich weer vele zijworteltjes.

Als de radijs gekiemd is dan zie je boven de grond de zaadlobben verschijnen. Deze spreiden zich uit en groeien uit. Tussen de lobbladen, het hart van de plant, komt het echte blad te voorschijn. Als het hartblad goed gespreid staat dan gaat de plant van de vegetatieve fase over in de generatieve fase, in de zomer is dat op de 11e dag na het zaaien.

Het worteltje krijgt een rood sokje. Dit sokje gaat zich verdikken en scheurt, zodat de knol zich kan gaan vormen.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...
Back To Top